Читачам – до душі

Що є нового у нашій профспілковій бібліотеці
Щороку 9 листопада відзначається День української писемності та мови, з цієї нагоди у профспілковій бібліотеці ПАТ «ДНІПРОЗОТ» оброблено книжкову виставку, присвячену «божому дарові української культури», «чарівникові рідного слова» – поету, прозаїку, кінематографісту – М.С.Вінграновському.
Народився Микола Степанович Вінграновський 7 листопада 1936 року в місті Первомайську, що на Миколаївщині, в сільській родині. На його дитячі роки випали тяжкі часи воєнного лихоліття. Бунтівною козацькою вдачею наділили хлопця батьки та сонячний степовий край. Захоплюючись творчістю великих поетів, він мріяв стати артистом, тож у 1955 році вступив до Київського інституту театрального мистецтва ім.І.Карпенка-Карого. Навчався на акторському відділі, та йому запропонували відвідувати ще й заняття з режисури. В інституті відбулася доленосна зустріч талановитого юнака з Олександром Довженком – на той час він був викладачем у Всесоюзному державному інституті кінематографії. Видатний український кінорежисер звернув увагу на здібного хлопця та забрав його навчатися до Москви – на свій курс. Їх спілкування було недовгим – у 1956 році Довженка не стало, але дуже багато дало Вінграновському в плані духовного розвитку. Микола зіграв роль головного героя – рядового солдата Івана Орлюка – у фільмі «Повість полум’яних літ», який по смерті Довженка зняла його дружина Ю.Солнцева. Юний актор отримав золоту медаль на кінофестивалі в Лос-Анджелесі за найкраще виконання чоловічої ролі.
Творче надбання М.Вінграновського в кінематографі складається зі стрічок, де він був актором, та з фільмів, що знімав сам на кіностудії О.Довженка: «Дочка Стратіона» (1964), «Ескадра повертає на захід» (1966), «Берег надії» (1967), «Дума про Британку» (1970), «Тихі береги» (1973), «Климко» (1984), документальні фільми – «Слово про Андрія Малишка» (1983), «Щоденники О.П.Довженка» (у співавторстві з Леонідом Осикою), «Щоденник. Довженко. 1941-1945» (1993), «Чигирин – столиця гетьмана Богдана Хмельницького» (1993), «Батурин – столиця гетьмана Івана Мазепи» (1994), «Галич – столиця князя Данила Галицького» (1995), «Гетьман Сагайдачний» (1999).
Чималим є і поетичний спадок М.С.Вінграновського: поетичні збірки «Атомні прелюди» (1962), «Сто поезій» (1967), «На срібнім березі» (1978), «Губами теплими і оком золотим» (1984), «Вибране» (1986), «Цю жінку я люблю» (1990). Якщо ви бажаєте долучитися до гарної, натхненної, чарівної української поезії – читайте лірику Вінграновського! Він беззастережно віддає на суд читачів свої почуття й самого себе, свій усесвіт, в якому злиті в неподільне ціле суспільне й особисте, національна самосвідомість і людська гідність, любов до Батьківщини й до жінки. «Тільки щодо нього (серед нас, поетів) у мене немає жодного сумніву, що він геній», – так відгукнулася про колегу І.Жиленко.
Чимала й прозова спадщина митця: повісті «Первінка», «Сіроманець», «Літо на Десні», «Манюня», роман «Северин Наливайко», книжки для дітей «Літній ранок», «Літній вечір», «Ластівка біля вікна», «На добраніч» та інші.
Усім, хто зацікавився творчістю цього надзвичайного майстра, профспілкова бібліотека ПАТ «ДНІПРОЗОТ» радо допоможе познайомитися з творами М.С.Вінграновського ближче – приходьте до нас, питайте про книги!
Але це ще не все – у жовтні книжковий фонд нашої бібліотеки дещо збагатився новими книжками найбільш популярних у читачів жанрів, а саме: фентезі, детектив, історичний роман, жіночий роман.
Окремим рядком хотілось би виділити книжку О.Кузьменко «Моя дорога птаха» – це спогади мами Ольги Кузьменко про свого сина Андрія Кузьменка (Кузьму) та його казка «Тарасик, тролейбус і святий Миколай» і добірка текстів пісень.
Пропонуємо вашій увазі список нової літератури – про ці книжки питайте у наших бібліотекарів.
Фэнтези
Н.Бородин «Хозяин пророчества»
К.Демшина «Хозяйка большого дома»
Е.Звездная – из цикла «Катриона»: «Принцесса особого назначения», «Ловушка для принцессы», «Игрушка императора» (читать в таком порядке)
Ю.Зеленина «Любовь по волчьим правилам»
А.Истомина «Подарок богини»
Е.Малиновская «Любовь без права выбора»
В.Чиркова – цикл «Сестры Тишины»: «Глупышка», «Тихоня», «Кокетка», «Болтушка» (читать в таком порядке)
Детектив
Ж.Гранже «Кайкен», «Полет аистов»
Ю.Несбё «Красношейка», «Немезида», «Снеговик», «Призрак» (читать в таком порядке)
Л.Соболева «Та, которой не должно быть»
Исторический роман
Л.Дереш «Остання любов Асури Махараджа»
Р.Іваничук «Орда»
Женский роман
Л.Зарецкая «Судьба зимней вишни»
Д.Мойес «Две встречи в Париже»
Г.Мюссо «Прошло сем лет»
Д.Рубина «Золотая нить»
Сучасна українська література
О.Ул’яненко «Жінка його мрії»
О.Зарицька, завідуюча профспілковою бібліотекою ПАТ «ДНІПРОЗОТ».

Запись опубликована в рубрике Новые поступления, Профком. Добавьте в закладки постоянную ссылку.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *


− шесть = 3