Розарій – квітуча оаза Кам’янського

О нашей гордости и пишут гордо!
Дивної краси куточок живої природи – це справжня квіткова казка, екологічна оаза, унікальний сад, один із кращих зелених скверів міста.
Гадаєте, що промислове місто – сіре та нецікаве? Ми готові переконати вас у протилежному!  У нашому місті, поруч зі сквером Палацу культури «Хімік», є дивний куточок природи промислового Кам’янського – «Розарій», створений добрими руками робітників АТ «ДНІПРОАЗОТ» чудовий сад безперервного цвітіння з дивовижними ландшафтами та унікальною флорою. Розарій не випадково називають місцевою «квітковою казкою»: прекрасні квіти тут майже у кожному куточку.
Він завжди був перлиною міста. Починаючи з середини весни, і до пізньої осені в розарії завжди багато квітів, по всій території багато лавочок, є куточок для дітей, гарне місце для відпочинку.
Історичною квітучою стежиною
Розарій закладений у 1975 році. Ідея створення живого саду-квітника в пам’ять про воїнів, полеглих на фронтах Другої світової війни, належить Валентині Федорівні Матчиній, колишньому головному архітектору підприємства. Підтримали її прагнення керівники хімічного підприємства, а втілити мрію в життя допомогли працівники всіх цехів і служб заводу.
Працівники розарію вкладають і серце, і душу, намагаючись зробити його якомога гарнішим.
Тут вирощують рослини і для потреб озеленення території підприємства. За останні роки виконано значний обсяг робіт з реконструкції, освітлення, оновлення колекції рослин і створення цікавих паркових композицій. І які б складнощі не переживав «ДНІПРОАЗОТ», адміністрація підприємства завжди знаходила кошти для благоустрою розарію. Тривалий час це чарівне квіткове господарство очолювала Людмила Олексіївна Головко. Нині керує розарієм Ніна Миколаївна Дробецька – майстер служби озеленення виробничо-господарського управління.
Сад безперервного цвітіння
Разом із моїм колегою-бібліотекарем відділу абонемента, який є знавцем ботаніки, агрономії, дендрології, Андрієм Енбулатовим спекотним днем мандрували розарієм. Тут завжди буяє розмаїття природних барв.
У саду ростуть сорок видів декоративних рослин: троянди, магнолії, бузок, тюльпани, іриси, петунії, айстри, деревоподібні півонії тощо.
Є унікальні дерева. Це, в першу чергу, – модрина, струнке високе дерево родини соснових. Вона, на відміну від наших зимових красунь ялин, листопадне хвойне дерево. Восени її хвоя забарвлюється в золотаво-жовтий колір і опадає.
Самшит, або друга його назва «буксус», – багаторічна вічнозелена рослина, яка своїм виглядом здатна радувати будь-кого протягом всього року. Він – найпоширеніший кущ у ландшафтному дизайні, його використовують для оформлення клумб, створення декоративності.
Квітнуть і наповнюють повітря неповторним ароматом 2500 трояндових кущів і жасмину. Милують зір чарівні канни – червоні, білі й жовті, а також айстри та хризантеми. Жовтим килимом прикрашає поляну вербозілля, що квіте дуже пишно і тривало.
На альпійській гірці затишно почуваються мальовничий арабіс і чарівні седуми (очитки), що в період цвітіння утворюють справжній гобелен із пишних квітів. Декоративні не тільки їхні квіти, але й яскраво забарвлені листочки.
Седум, квітка- медонос, приваблює безліч бджіл, джмелів і метеликів. Забарвлення кольорів тагетеса, славнозвісних чорнобривців, украй різноманітне – всі відтінки жовтого, помаранчевого, червоного, білого, золотистого до коричневого кольору.
Сад поділений на алеї з чудовими назвами: «Галявина казок», «Здоров’я», галявини «Червоних тюльпанів» і «Жовтих лілій».
Дійсною родзинкою розарію є невеличкий штучний ставок із черепашками. В Україні зустрічається лише один вид — європейська болотна черепаха. Щороку їхня кількість у ставочку збільшується, але усім місця вистачає. У розарії відчувається атмосфера турботи і позитиву. У його тінистих алеях дуже приємно відпочивати і заряджатися ароматом, енергією прекрасних рослин.
До розарію можна ходити щотижня і завжди побачите щось новеньке, дуже запашне і квітуче.
Тамара Шаламова.

Запись опубликована в рубрике Наша газета, Профком. Добавьте в закладки постоянную ссылку.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *


+ два = 11