Разом впроваджуємо найкраще! Є результати!

Социальная ответственность
В Україні чітко прослідковується необхідність забезпечення збалансованості ринку праці та ринку освітніх послуг і створення механізму співпраці між ними. Одним з таких механізмів є дуальна форма здобуття освіти ,яка передбачає поєднання навчання здобувачів освіти у закладах освіти з навчанням на робочих місцях на підприємстві.
Дуальна система навчання, за своїм змістом, означає паралельне навчання у освітньому закладі та на виробництві. За основу цієї системи покладено принцип взаємного з в’язку теорії з практикою, що дозволяє здобувачам освіти не лише знайомитися з виробництвом, але й засвоювати прийоми та навички роботи на робочих місцях підприємств. Висока життєздатність цієї системи пояснюється тим, що вона відповідає інтересам всіх учасників цього процессу: держави, навчального закладу, підприємств та здобувачів освіти .  Для підприємств – це можливість підготовки робочих кадрів, безпосередньо, під своє виробництво, виробничі технології та обладнання, максимальна відповідність к орпоративним інтересам, економія часу та коштів на пошук та підбір робітників, ї х перенавчання та адаптація до умов конкретного підприємства. До того ж, у підприємства з’являється можливість перспективного планування заміни робочих ресурсів та відбору кращих здобувачів освіти , так, як за час навчання можна виявити їх сильні та слабкі сторони.
Здобувачі освіти за дуальною системою рано набувають добрі знання й стійкі професійні прийоми та навички роботи, самостійність і безболісну адаптацію до дорослого життя, у них з’являється упевненість у завтрашньому дні.
Впровадження дуальної системи навчання у Кам’янському професійному ліцеї почалось з 2018р . Адміністрація ліцею звернулась до Голови Правління АТ «ДНІПРОАЗОТ» Сидорова С.Л. з проханням стати партнером Кам’янського професійного ліцею у впровадженні дуальної форми навчання особливістю якої є те, що навчання здобувачів освіти відбувається за  схемою: теоретичний цикл та формування первинних навичок з професії відбувається в ліцеї, а формування складних  та комплексних навичок –  на конкретному виробництві, або, точніше, на конкретному робочому місці виробничого цеху. Професійні знання та  досвід у здобувачів освіти набуваються, розширяються та  поглиблюються під час виробничого навчання та виробничої практики. На підставі SWOT-аналізу та аналізу очікуваних результатів, з метою покращення якості підготовки кваліфікованих робітників, приведення функцій Закладу освіти до реальних потреб Підприємства між КПЛ та АТ «ДНІПРОАЗОТ» був укладений договір: «Про спільну діяльність щодо впровадження елементів дуальної форми навчання у професійну підготовку кваліфікованих робітників» за професіями «Слюсар з контрольно-вимірювальних приладів та автоматики (електромеханіка)», «Апаратик підготовки сировини та відпускання напівфабрикатів і продукції». Також окрім вказаних професій на підприємстві проходять оплачувану виробничу практику електрогазозварники, столяри, слюсарі з ремонту колісних транспортних засобів.
За результатами обласного методичного фестивалю,який проводився навчально-методичним центром професійно-технічної освіти у Дніпропетровській області під назвою «Педагогіка партнерства: від ідеї до результату» у номінації «Кращі практики організації дуальної форми навчання» Кам’янський професійний ліцей посів перше призове місце.
Тому шлях, коли в підготовці молодих фахівців беруть участь і навчальний заклад, і підприємство, може стати саме тим поштовхом, що необхідний для підвищення якості навчання і її відповідності стандартам та запитам ринку праці. Дуальна освіта дає плюси: підприємство отримає кваліфіковані кадри, здобувачі освіти – роботу.
Тому, користуючись нагодою, адміністрація Кам’янського професійного ліцею висловлює Велику подяку керівництву підприємства, Голові Правління АТ “ДНІПРОАЗОТ” Сідорову Сергію Леонідовичу, заступнику Голови Правління – директору з персоналу та загальних питань Ілларіошину Ігору Вікторовичу, заступнику Голови Правління – комерційному директору Пустовойту Андрію Михайловичу, а також робітникам відділу кадрів та підготовки кадрів за розуміння і підтримку та вітає їх з професійним святом — Днем хіміка!
Нехай всі з’єднання в житті, будь то людські або хімічні, будуть міцними і не піддаються розпаду!
Нехай ніколи не окислюється душа і легко проходять реакції обміну любові і щастя у Ваших серцях!
Нехай кропітка щоденна праця усіх працівників очолюваного вами колективу дасть бажані результати, нехай вони будуть достойно оцінені й стануть запорукою вашого добробуту!
Зичимо миру та затишку у ваших родинах, піднесеного святкового настрою, прекрасного самопочуття і всього самого найкращого!
З повагою —
колектив Кам’янського професійного ліцею.

Запись опубликована в рубрике Наша газета, Профком. Добавьте в закладки постоянную ссылку.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *


пять − 2 =