Перші дії при пожежі в побуті

Щорічно внаслідок пожеж гине та страждає значна кількість людей. В дим та попіл перетворюються матеріальні цінності. Небезпечність пожежі полягає у токсичності продуктів горіння, вогні, підвищеній температурі, задимленості та зменшенні концентрації кисню. Якщо виникла пожежа, не треба панікувати! Одразу повідомляйте про виникнення пожежі рятувальників за номером «101».
В перші хвилини загорання велику роль відіграє використання первинних засобів гасіння до приїзду пожежно-рятувальних підрозділів. Переносні вогнегасники (порошкові, вуглекислотні, водопінні) використовують згідно з інструкцією, наведеною у вигляді малюнків і тексту на корпусі вогнегасників.
Для приведення в дію пожежних кранів, які знаходяться в будинку (споруді), необхідно відкрити дверцята шафи і розкласти в напрямку осередку пожежі рукав, який з’єднаний з краном і стволом. Відкрити вентиль і спрямувати струмінь води із ствола на осередок горіння.
Остерігайтесь задимленості та обвалу конструкцій будинків і споруд, вибухів технологічного обладнання і приладів, падіння обгорілих дерев і провалів. Знайте, де знаходяться засоби пожежогасіння та вмійте ними користуватися.
Що робити, якщо пожежа застала вас у приміщенні?
— ви прокинулись від шуму пожежі і запаху диму, не сідайте в ліжку, а скотіться з нього на підлогу та повзіть під хмарою диму до дверей вашого приміщення, але не відчиняйте їх відразу;
— обережно доторкніться до дверей тильною стороною долоні, якщо двері не гарячі, то обережно відчиніть їх та швидко виходьте, а якщо двері гарячі – не відчиняйте їх, дим та полум’я не дозволять вам вийти;
— щільно закрийте двері, а всі щілини і отвори заткніть будь-якою тканиною, щоб уникнути подальше проникнення диму;
— відчиніть вікно та кличте на допомогу;
— якщо ви не в змозі відкрити вікно – розбийте скло твердим предметом та зверніть увагу людей;
— якщо ви вибрались через двері, зачиніть їх і поповзом пересувайтесь до виходу із приміщення (обов’язково зачиніть за собою всі двері);
— під час пожежі заборонено користуватися ліфтами.
У разі пожежі не гайте часу, одразу телефонуйте до рятувального підрозділу за телефоном «101».
Р.Массон, ст.інспектор 15 ДПРЧ.
19 листопада до Служби порятунку «101» надійшло повідомлення про пожежу у дачному будинку садового товариства на вул.Кіровська, Амур-Нижньодніпровського району міста Дніпро. За вказаною адресою було направлено рятувальників 18 державної пожежно-рятувальної частини Головного управління ДСНС у Дніпропетровській області. Прибувши на місце вогнеборці встановили, що пожежа виникла у двоповерховому дачному будинку. Вогнем було знищено дах будинку та пошкоджено домашнє майно на загальній площі орієнтовно 150 м.кв. Пожежу було ліквідовано. Причина пожежі встановлюється правоохоронними органами.
О.Макаров, начальник 15 ДПРЧ.
18 листопада до Служби порятунку «101» надійшло повідомлення про займання автомобілю по вул.Робоча Чечелівського району міста Дніпро. Прибувши на місце, рятувальниками було встановлено, що горить легковий автомобіль «Mercedes-Benz». Вогонь пошкоджив салон та задній відсік автомобілю на площі 2 м.кв. Пожежу було ліквідовано. Загиблих та постраждалих немає.
О.Бразалук, в.о.заст.начальника 15 ДПРЧ.

Запись опубликована в рубрике Наша газета, Профком. Добавьте в закладки постоянную ссылку.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *


шесть × = 48