Нові бюлетені для українців: як не схибити на виборах

Набув чинності Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення виборчого законодавства», відповідно до якого вже у жовтні громадяни голосуватимуть у бюлетенях нової форми.
Раніше українці голосували за партію, а внизу бюлетеня обирали кандидата, якого підтримують. Тепер громадяни мають вказувати номер кандидата у трафарет поряд із партією. Причому, вносити цифри для голосування за кандидата треба буде дуже уважно. Необхідно вказати максимально точний номер, який зазначено поряд з його прізвищем. Такі радикальні зміни роблять нову систему складнішою за попередню для виборців та членів комісій.
З новим бюлетенем зіштовхнеться новіть виборець із невеликого села. Депутатів до селищної ради обирають за старим зразком, проте при виборах до районної та обласної доведеться зіткнутись із бюлетенем нової форми.
У більшості населених пунктів України громадянин отримає 4 виборчі бюлетені для голосування за:
1 Очільника населеного пункту.
2. Депутатів міської ради.
3. Депутатів районної ради.
4. Депутатів обласної ради.
Через нову незвичну форму бюлетень буде складнішим для виборців. Проте, люди з обмеженими можливостями можуть звернутися до членів комісії по допомогу. У такому випадку комісія має обрати з наявних на дільниці виборців людину (крім членів комісії чи спостерігачів), яка погодиться допомогти в голосуванні.
Існує ймовірність, що деякі виборці проголосують неправильно, бо виборча система і бюлетені нові, а часу до виборів небагато. Однак, якщо виборець проголосує за партію і вирішить не голосувати за кандидата, то такий бюлетень буде дійсним й зарахованим в підтримку партії. Окрім того, якщо виборець припустився помилки при заповненні бюлетенів, то він має право невідкладно звернутись із письмовою заявою до члена виборчої комісії, який його видав, з проханням видати йому інший в обмін на неправильно заповнений. Щодо цього робиться відповідна позначка у списку виборців навпроти прізвища виборця, а бюлетень з помилкою невідкладно анулюється, про що складається акт. Під час підрахунку голосів такий бюлетень буде врахований як невикористаний. Але цієх помилки можна припуститися лише раз, бо повторна заміна не передбачена.
Голосуйте так:
Дніпропетровська обласная огранізація політичної партії «За майбутнє»
Кандидат на посаду Камʼянського міського голови — Олександр Іванович Дубінін
Обирайте партію «За майбутнє»
№6 — у виборчому бюлетені до Камʼянської міської ради
№3 — у виборчому люлетені до Камʼянської районної ради
№8 — у виборчому бюлетені до Дніпропетровської обласної ради

Запись опубликована в рубрике Профком с метками . Добавьте в закладки постоянную ссылку.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *


9 − = ноль