Профсоюзный комитет ПАО «ДНЕПРАЗОТ» настаивает на отмене постановления КМУ №461

В профкоме предприятия
Профсоюзный комитет ПАО «ДНЕПРАЗОТ» настаивает: отменить действие постановления КМУ №461 от 24.06.2016 года, дающие работникам, занятым во вредных и особо вредных условиях работы, право выхода на льготную пенсию.
Постановление, в котором правительство «оптимизировало» льготы по Спискам №1 и №2, затронуло интересы сотен тысяч работников разных отраслей Украины, в том числе – и тружеников нашего предприятия. Сокращение списков вредных профессий является нарушением статьи 22 Конституции Украины, которой гарантируется, что закрепленные ею права и свободы не могут быть отменены, а в случае принятия новых законов или внесения изменений в действующие сужение их содержания и объема не допускается. Это касается и права на пенсионное обеспечение, которое является составной конституционного права на социальную защиту.
В связи с этим председатель профсоюзного комитета ПАО «ДНЕПРАЗОТ» Г.В.Потуремец направил письмо с требованием об отмене Постановления КМУ №461 на имя министра социальной политики Украины А.О.Ревы. Цитируем:

«Шановний Андрію Олексійовичу
Трудовий колектив багатотисячного та містоутворюючого підприємства ПАТ «ДНІПРОАЗОТ» міста Кам’янське (Дніпродзержинськ) звертається до Вас в зв’язку з прийняттям 24 червня 2016 року Кабінетом Міністрів України Постанови № 461 «Про затвердження списків виробництв, робіт, професій, посад і показників, зайнятість в яких дає право на пенсію за віком на пільгових умовах».
У зазначеній постанові Кабінету Міністрів України без належного обґрунтування виключається значний ряд професій і посад, незважаючи на те, що по проведеним атестаціям робочих місць по цих професіях і посадах на підприємствах та за результатами вимірів шкідливих виробничих факторів та часу зайнятості в цих умовах праці, підтверджено право на пільгове пенсійне забезпечення. Адже, відповідно до вимог ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення», право на пенсію за віком на пільгових умовах мають працівники, які зайняті повний робочий день (не менше 80 %) на роботах із шкідливими та важкими умовами праці, за Списком № 1 та Списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, і за результатами атестації робочих місць.
Внаслідок прийняття цієї постанови значно звужуються та порушуються права працівників, погіршуються умови їх пенсійного забезпечення що є пряме порушення статті 22 Конституції України.
В умовах скорочення реальних доходів, інфляції, відсутності індексації заробітних плат та інших соціальних виплат, прийняття цієї Постанови призведе до масових звільнень з підприємства працівників зайнятих на роботах із шкідливими та важкими умовами праці.
Тому, об’єктивних підстав для виключення окремих професій і посад із Списків № 1 і № 2 не існує та існувати не може.
Враховуючи зазначене, вимагаємо негайного вжиття усіх заходів для скасування Постанови КМУ від 24.06.16 р. № 461 «Про затвердження списків виробництв, робіт, професій, посад і показників, зайнятість в яких дає право на пенсію за віком на пільгових умовах» та повернення до редакції Постанови від 16 січня 2003 року № 36 затвердженої Кабінетом Міністрів України.
Також, вимагаємо в скорочений термін надати письмову відповідь з обґрунтуванням причин виключення окремих професій і посад із Списків № 1 і № 2 працівників зайнятих на роботах із шкідливими та важкими умовами праці».
Усього 2683 (дві тисячі шістьсот вісімдесят три) підписи.
Голова профспілкового комітету ПАТ «ДНІПРОАЗОТ» – Г.В.Потуремець».

Такого же рода обращение, отражающее позицию профсоюзного комитета ПАО «ДНЕПРАЗОТ», представляющего интересы многотысячного коллектива нашего предприятия, было направлено и в федерацию профсоюзов Украины. Приводим содержание этого письма:

«В первинних організаціях Дніпровської обласної проспілки працівників хімічних та нафтохімічних галузей промисловості України відбулося широке обговорення Постанови Кабінету Міністрів України № 461 від 24 червня 2016 року «Про затвердження списків виробництв, робіт, професій, посад і показників, зайнятість в яких дає право на пенсію за віком на пільгових умовах».
В усіх без виключення колективах викликало обурення те, що у зазначеній постанові Кабінету Міністрів України безпідставно виключається значний ряд професій і посад, незважаючи на те, що за проведеними атестаціями робочих місць по цих професіях і посадах на підприємствах та за результатами вимірів шкідливих виробничих факторів та часу зайнятості в цих умовах праці, підтверджено право на пільгове пенсійне забезпечення. Адже, відповідно до вимог ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення», право на пенсію за віком на пільгових умовах мають працівники, які зайняті повний робочий день (не менше 80 %) на роботах із шкідливими та важкими умовами праці, за Списком № 1 та Списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, і за результатами атестації робочих місць.
Внаслідок прийняття цієї постанови значно звужуються та порушуються права працівників, погіршуються умови їх пенсійного забезпечення що є прямим порушенням статті 22 Конституції України.
В умовах скорочення реальних доходів, інфляції, відсутності індексації заробітних плат та інших соціальних виплат, прийняття цієї Постанови призведе до масових звільнень з підприємства працівників зайнятих на роботах із шкідливими та важкими умовами праці.
Тому, єдиними об’єктивними підставами для виключення окремих професій і посад із Списків № 1 і № 2 можуть бути тільки результати атестації робочих місць.
Враховуючи зазначене, вимагаємо негайного вжиття усіх заходів для скасування Постанови КМУ від 24.06.16 р. № 461 «Про затвердження списків виробництв, робіт, професій, посад і показників, зайнятість в яких дає право на пенсію за віком на пільгових умовах» та повернення до редакції Постанови від 16 січня 2003 року № 36 затвердженої Кабінетом Міністрів України.
В разі відмови Кабінетом Міністрів України додержуватися правових норм та здорового глузду в вирішенні цього питання, Дніпропетровська обласна організація профспілки працівників хімічних та нафтохімічних галузей промисловості України вимагає від ФПУ виступити консолідованим позивачем до суду з метою захисту прав трудящих України, які працюють на виробництвах, роботах, за професіями, посадами і показниками, зайнятість в яких дає право на пенсію за віком на пільгових умовах.
В свою чергу первинні організації профспілки готові до участі у найрішучиших заходах на підтримку дій ФПУ.
Голова обкому – Г.В.Потуремець».

Запись опубликована в рубрике Профком. Добавьте в закладки постоянную ссылку.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *


9 − три =