У профспілковій бібліотеці відкрито тематичну виставку

До Міжнародного дня рідної мови
21 лютого всі нації і народності світу відзначають День рідної мови. Свято було започатковане у листопаді 1999 року на 30-й сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО у Парижі. Про «підтримку мовного та культурного різноманіття та багатомовність» — звучало в заголовку документа. Міжнародне свято рідної мови мало послугувати захисту мови та культурної спадщини кожної окремої національності, кожної народності на нашій планеті.
Історія свята, на жаль, має трагічний початок. 21 лютого 1952 року у Бангладеш (Східний Пакістан) пакістанська влада жорстоко придушила демонстрацію людей, які виражали свій протест проти заборони використання своєї рідної – бенгальскої мови. Саме за пропозицеєю цієї країни ЮНЕСКО проголосило 21 лютого Міжнародним днем рідної мови.
Ми сьогодні, заради прийдешніх поколінь, повинні зберігати і шанувати мову, як це робили наші славні предки. Тож, як писав Максим Рильський: «…Як парость виноградної лози, плекаймо мову!..». В Україні це свято існує з 20002 року. З метою зміцнення державної функції української мови, сприяння вільному розвитку і використанню російської та інших мов в Україні президент України підписав відповідне розпорядження про відзначення Міжнародного дня рідної мови.
«…Мово рідна, слово рідне,
Хто вас забуває,
Той у грудях не серденько,
А лиш каміння має…» — саме під такою рубрикою у профспілковій бібліотеці нашого підприємства розкрита ілюстрована книжкова виставка-перегляд, література якої познайомить читача з історією походження старослов’янських мов, української мови, українською риторикою, міфологією. Представлені різноманітні словники, довідники української мови, українські прислів’я та приказки, думи, балади, пісні, казки.
Журнал «Дивослово» познайомить читача з чудовими монографіями про походження українських імен, про те, як удосконалювалась, доповнювалась, змінювалась українська мова у великих містах.
Наша бібліотека – це чудове місце для читання, спілкування , навчання.
Чекаємо на вас!
А.Єлисоветська, бібліотекар профспілкової бібліотеки АТ «ДНІПРОАЗОТ».

Запись опубликована в рубрике Новые поступления, Профком. Добавьте в закладки постоянную ссылку.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *


− 3 = три