ЗАЯВА Федерації профспілок Украіни щодо проекту Трудового кодексу України

Профспілкове життя
Трудовий кодекс
Результати президентських і парламентських виборів, глобальне оновлення державної влади в Україні на основі високої довіри мільйонів працюючих громадян, ветеранів праці та всього населення викликало загальне суспільне піднесення, гостре очікування позитивних змін.
Для членів профспілок – робітників, службовців, інженерів, освітян і студентства, медиків такі очікування пов’язані перед усім із гарантованим забезпеченням трудових прав, створенням умов для продуктивної, високооплачуваної, захищеної праці, гідної громадянина європейської країни заробітної плати.
Вони повністю співпадають з нормами Міжнародної організації праці, активним учасником якої є Україна, законодавства Європейського союзу, членство України в якому є стратегічною конституційною метою нашої держави.
На жаль, напередодні відзначення проголошеного МОП Всесвітнього дня дій за гідну працю відбуваються події, які можуть призвести до повної руйнації системи забезпечення трудових прав в Україні, перетворити працюючу людину на мовчазний робочий інструмент роботодавця.
Виступаючи 23 вересня цього року перед представниками бізнесу, новообрана голова парламентського Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галина Третьякова заявила, що ухвалений попередньо складом парламенту в першому читанні проект Трудового кодексу, який був підтриманий всіма сторонами соціального діалогу, “успішно заблоковано”.
Натомість буде внесено ліберальний проект, який через півтора-два місяця створить “дуже прості і дешеві умови відкриття і закриття робочого місця”. Більше того, будуть “трохи дискримінувати найманого працівника”.
Трудові відносини будуватимуться “на умовах нової форми трудових договорів “за домовленістю” з роботодавцями, які “матимуть пріорітет над нормами Трудового кодексу і міститимуть мінімальні гарантії”.
Таке заявляє очільник парламентського комітету, який першим має бути повернутий обличчям до прав людини у сфері праці, ініціювати їх законодавче гарантування, максимально розвивати і посилювати трудові та соціальні права громадян.
Нещодавно окремі державні мужі радили українцям “менше їсти”, але із заявою представника державної влади про готовність до законодавчої дискримінації прав працівників, які чесною працею заробляють на життя, формують державний бюджет і утримують саму державну владу, українці стикаються вперше.
Професійні спілки вражені відвертою демонстрацією правового нігілізму, новаціями, які принижують громадян України, йдуть врозріз із міжнародними зобов’язаннями України та європейськими соціальними стадартами. Не таких дій нової влади очікували люди.
Профспілки протягом багатьох років боролися за новий Трудовий кодекс, який би не підривав, а зміцнював можливості трудящих у соціально-трудових відносинах з роботодавцем у правовій і соціальній державі, якою є Україна.
Своїх переконань ми змінювати не збираємося. Федерація профспілок України стоїть на позиціях категоричного неприйняття в трудовому законодавстві так званого “ліберального” підходу, зокрема щодо прийому на роботу без оформлення, звільнення – без попередження, погодження з профспілками і виплати компенсації. ФПУ проти унормування взаємовідносин між роботодавцями і працівниками, коли нібито “рівні” для сторін умови зводяться до повного позбавлення працівника можливостей захиститися самостійно або через профспілку нормами справедливого закону, а подальше змагання в “справедливих” судах буде з наперед відомим негативним для людини результатом.
Фінансове процвітання бізнесу за рахунок закріпачення й оббирання найманих працівників – це шлях від правової держави, від Європи, від демократії, шлях у нікуди.
Ми не проти осучаснення норм Трудового кодексу і можемо долучитися до розробки цього документа. Усі українські профспілки готові відстоювати діючи правові права працівників як здобуток багатьох поколінь трудящих і надалі розвивати їх у рамках державних реформ. Такі право й обов’язок профспілок передбачені Конституцією та законодавством України.
Звертаємось із суспільним запитом до керівництва парламенту, партії “Слуга народу” дати офіційне і публічне розяснення: зазначене є офіційною політичною позицією Парламенту і відповідної політичної сили, чи це лише експромт окремого депутата, заготовлений для бізнес-аудиторії?
Вимагаємо від законодавців забезпечити процес розробки нової редакції Трудового кодексу шляхом широкого обговорення з профспілками, роботодавцями, експертним середовищем, громадянським суспільством з урахуванням міжнародних стандартів провідної європейської практики.
При цьому будь-яке звуження трудових прав та гарантій працівників порушує статтю 22 Конституції України. Ми вважаємо це – неприпустимим!

Запись опубликована в рубрике Профком. Добавьте в закладки постоянную ссылку.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *


четыре × 5 =