Шановні страхувальники та застраховані особи!

охрана труда
З 2018 року Фонд соціального страхування України забезпечує повне охоплення працюючих українців адресним відновним лікуванням у реабілітаційних відділеннях санаторно-курортних закладів за їх вибором. Соціальна послуга надається за наявності медичних показань та фінансується за рахунок коштів Фонду. На жаль, сьогодні іншими путівками, тобто просто на санаторно-курортне лікування, Фонд не забезпечує.
Реабілітаційне лікування – це той же стаціонар, тільки на базі санаторія. Людина може бути направлена на реабілітацію тільки зі стаціонару. З амбулаторного лікування – ні, лише вагітні жінки без оформлення листка непрацездатності в період щорічної відпустки, або відпустки за власний рахунок.
До переліку показань, з якими застраховані особи можуть бути направлені на реабілітацію відносяться:
1. Нейрореабілітація:
— підгострий період інсультів (після оперативних втручань на судинах мозку або без них);
— підгострий період черепно-мозкових травм.
2. М’язово-скелетна реабілітація:
— підгострий період після операцій на опорно-руховому апараті (ортопедичних, травматологічних);
— підгострий період опіків;
— ревматологічні захворювання.
3. Кардіо-пульмонарна реабілітація:
— підгострий період інфаркта міокарда (після оперативних втручань на судинах серця або без них);
— стан після пролікованої нестабільної стенокардії (після оперативних втручань на судинах серця або без них);
— підгострий період після операцій на серці;
— підгострий період захворювань легень;
— підгострий період після операцій на легенях, у тому числі з приводу гнійних процесів нетуберкульозного характеру;
— цукровий діабет.
4. Медико-психологічна реабілітація учасників АТО:
— порушення адаптації;
— розлади по’вязані із споживанням їжі;
— неорганічні розлади сну;
— соматоформні розлади;
— неврастенія.
5. Реабілітація після оперативних втручань на органах зору:
— підгострий період після оперативних втручань на органах зору.
6. Реабілітація при порушені перебігу вагітності:
— ускладнена вагітність.
7. Інша (соматична) реабілітація:
— підгострий період після оперативних втручань на органах травлення;
— підгострий період після оперативних втручань на органах сечостатевої системи (оперативного та інструментального видалення каменів з нирок і сечових шляхів, ударно-хвильової літотрипсії);
— підгострий період після оперативних втручань на жіночих статевих органах.
Для фінансування медичної реабілітації заклад охорони здоров’я повідомляє робочий орган ФССУ про наявність у них на лікуванні застрахованої особи, яка, відповідно до висновку лікарсько-консультативної комісії, потребує відновного лікування в санаторно-курортному закладі. Не пізніше наступного дня представник Фонду відвідує пацієнта в стаціонарі медичного закладу для оформлення заяви на укладання тристороннього договору та направлення на реабілітацію.
Поки застрахована особа проходить лікування у стаціонарному відділенні, представники Фонду здійснюють перевірку статусу застрахованої особи та узгодження її лікування в санаторно-курортному закладі. Після отримання необхідних підтверджень фахівцями Фонду готується тристоронній договір, в якому Застрахована особа виступає замовником, Санаторій – виконавцем, Фонд – платником.
У день закінчення стаціонарного лікування людина отримує на руки один листок непрацездатності за період стаціонарного лікування (з дня надходження до стаціонару до дня виписки), який можна передати на підприємства на проведення оплати, та другий лист непрацездатності, відкритий у цьому ж стаціонарі для проходження реабілітаційного лікування з наступного дня після виписки. Це робиться з тієї причини, що санаторій не має права відкрити лист непрацездатності, хоча повноваження продовжити або закрити цей лист він має згідно діючого законодавства. По прибутті до санаторія особа надає цей лист непрацездатності лікарю та отримує його по завершенню лікування з необхідними відмітками, підписами та печатками. Крім листів непрацездатності застрахована особа перед початком реабілітаційного лікування отримує в лікарні виписку з історії хвороби із зазначенням рекомендацій лікаря та укладені тристоронні договори, які передає йому представник Фонду. Ці договори є підставою для проходження лікування. Путівок, як таких, людина не отримує. При приїзді до санаторія всі 3 екземпляри договору, включаючи інші документи, надаються до санаторія. По завершенню лікування санаторій повертає людині підписаний з боку санаторія екземпляр договору, надає виписку з історії хвороби за період перебування в санаторії.
Вартість перебування в санаторії У 2021 році становить 679 грн на добу. До цієї суми входить вартість лікування, проживання та харчування. Грошей застрахованої особи тут немає. Людина платить лише за проїзд до місця лікування та у зворотньому напрямку. Лише у тому разі, якщо лікар санаторія запропонує додаткові процедури до основного набору, а людина буде мати змогу та бажання сплатити за них, це може бути здійснено за рахунок коштів застрахованої особи.
Таким чином, застрахована особа проходить повний курс лікування в стаціонарі міста (району) та в реабілітаційному відділенні санаторно-курортного закладу, перебуваючи на лікарняному листі. Лікування, харчування та проживання в санаторії також оплачує Фонд. Гроші людини не витрачаються.
Звертаємо Вашу увагу на те, що підприємство в процесі забезпечення застрахованої особи реабілітаційним лікуванням приймає участь лише на етапі підтвердження статусу застрахованої особи, коли надає письмову відповідь на офіційний запит Фонду. Надалі ніяких витрат підприємство не несе. Звітів, інших довідок до відділення Фонду не надає.
Термін, протягом якого людина може проходити лікування в санаторії, визначає лікарсько-консультативна комісія, це може бути від 12 до 24 днів.
Тобто, якщо Ви або Ваші співробітники потрапили на стаціонарне лікування, маєте хронічне захворювання, або є вагітною жінкою, бажаєте поїхати на реабілітаційне лікування до санаторно-курортного закладу, запитайте Вашого лікуючого лікаря про наявність у Вас показань до відновлювального лікування, у разі позитивної відповіді обов’язково скористайтесь такою можливістю!
Кам’янське відділення Фонду соціального страхування України в Дніпропетровській області.
телефон приймальні 067 939 16 13

Запись опубликована в рубрике Профком. Добавьте в закладки постоянную ссылку.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *


+ шесть = 15