Сторінка профспілки
Переговори з визначення розміру мінімальної заробітної плати на 2022 рік розпочато
Відповідно до чинного законодавства та домовленостей Генеральної угоди на 2019-2021 рік, 25 березня 2021 року розпочато колективні переговори щодо встановлення розміру мінімальної заробітної плати на 2022 рік.
Під час першого засідання Сторони озвучили можливі підходи щодо визначення розміру основної державної соціальної гарантії та представили свої позиції.
Як повідомила представниця Мінсоцполітики, за прогнозними розрахунками середньозважений фактичний розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб з урахуванням обов’язкових платежів у 2022 році становитиме 5835 грн. Водночас, поінформовано, що міністерством розроблено законопроект (реєстр. № 5045), яким передбачено, зокрема, удосконалення методології формування прожиткового мінімуму.
Урядова сторона повідомила, що наразі згідно з попередніми прогнозними макроекономічними показниками, наданими Мінекономіки, здійснюється обрахунок мінімальної заробітної плати на 2022 рік на рівні 6500 грн та 6700 грн.
Визнаючи необхідність підвищення рівня заробітної плати задля збереження кваліфікованих кадрів, в той же час представники Сторони роботодавців наполягали на збереженні у 2022 році мінімальної заробітної плати на рівні 6500 грн, враховуючи складності та негативний вплив на економіку країни внаслідок запровадження карантинних обмежень, пов’язаних з поширенням пандемії COVID-19.
Співголова робочої Комісії повноважних представників від профспілкової Сторони – перший заступник Голови СПО об’єднань профспілок Олександр Шубін представив профспілкову позицію.
За розрахунками, здійсненими відповідно до п. 2.2 Генугоди на основі норм національного законодавства та міжнародних зобов’язань України, зокрема щодо врахування витрат на придбання/оренду житла, медичне обслуговування, освіту (Конвенція МОП № 117, Закон України «Про прожитковий мінімум») та сімейної складової (Конвенція МОП № 131), розмір мінімальної заробітної плати на 2022 рік має складати 8403 грн.
Разом з тим, враховуючи:
— складну економічну ситуацію в країні;
— домовленості сторін у пункті 2.6. Генугоди щодо забезпечення співвідношення мінімальної заробітної плати до середньомісячної заробітної плати на рівні 50% на кінець року;
— прогнозні показники щодо середньомісячної заробітної плати (13632 грн у 2021 році, 15414 грн у 2022 році) та індексу споживчих цін, альтернативним варіантом запропоновано встановити мінімальну заробітну плату з 1 січня 2022 року на рівні 6900 грн з її підвищенням на кінець року щонайменше до 7700 грн.
Сторони домовилися провести наступне засідання після отримання від Мінекономіки уточнених прогнозних макроекономічних показників та надання сторонами переговорів офіційної позиції щодо розміру мінімальної заробітної плати на 2022 рік.
Профспілкова позиція щодо розміру мінімальної заробітної плати на 2022 рік буде обговорена на засіданні Президії ФПУ в квітні ц.р. в рамках розгляду питання про проект Бюджетної декларації на 2022-2024 роки.

З березня збільшилися страхові виплати потерпілим на виробництві та від профзахворювання

Уряд на засіданні 24 березня ц.р. ухвалив постанову, якою встановлено, що з 1 березня 2021 року розмір щомісячних страхових виплат потерпілим від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності, та особам, які мають право на страхові виплати у разі смерті потерпілого, перерахують, застосовуючи коефіцієнт 1,11.
Цьому передувала активна робота профспілок, завдяки чому кошти для проведення зазначеного перерахунку було закладено в бюджет Фонду соціального страхування України на поточний рік, не зважаючи на суттєвий дефіцит страхових коштів та заборгованість перед застрахованими особами по допомогам з тимчасової втрати працездатності.
Про це повідомив Голова СПО об’єднань профспілок, Голова ФПУ Григорій Осовий, який брав у участь у засіданні Уряду. Завдяки цьому розміри щомісячних страхових виплат збільшаться для понад 200 тисяч осіб. У середньому таке збільшення становитиме 437,5 грн (із 3976,8 грн до 4414,3 грн). Для реалізації такого перерахунку у бюджеті Фонду соціального страхування України на 2021 рік передбачено біля 800 млн.грн.
Підвищені виплати за березень потерпілі внаслідок нещасних випадків на виробництві або професійних захворювань, а також члени їх родин отримають у квітні.
Також він нагадав, що частиною другою статті 37 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» передбачено перерахування сум щомісячних страхових виплат у разі зростання у попередньому календарному році середньої заробітної плати відповідно до коефіцієнта, затвердженого Кабінетом Міністрів України.
У зв’язку із «замороженням» розмірів страхових виплат потерпілим на виробництві протягом 2014-2016 років вимоги профспілок щодо відновлення підвищення страхових виплат включалися до Генеральної угоди на 2016-2017 рр., надсилалися численні звернення від профспілок до центральних органів виконавчої влади, Верховної Ради України, неодноразово проводилися тристоронні консультації, наслідком чого стало внесення змін до законодавства.
Завдяки наполегливій позиції профспілок, у 2017 році було відновлено та забезпечено по теперішній час підвищення щомісячних страхових виплат потерпілим на виробництві.
Так і згадана постанова Уряду № 239 від 24.03.2021 р. щодо перерахування розміру щомісячних страхових виплат вказаним категоріям громадян 3 1 березня ц.р. розроблена на виконання вимог Закону України “Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування”. Вона спрямована на посилення соціального захисту потерпілих на виробництві та членів їхніх сімей.

Проти кризи – спільні дії

В рамках соціального діалогу дніпропетровські профспілки активно взаємодіють з органами влади, об’єднаннями роботодавців та іншими структурами. Особливо це актуально нині, в період економічної нестабільності на фоні пандемії, скорочення зайнятості та зниження життєвого рівня працюючих.
Ось і сьогодні, 26 березня у Будинку профспілок відбулась зустріч голови Облпрофоб’єднання Віталія Дубіля з керівником Федерації організацій роботодавців Віктором Сергєєвим та президентом Дніпропетровської торгово-промислової палати Віталієм Жмуренко. Вона була присвячена  запровадженню в регіоні програми «COVID-19 Бізнес-клініки», яка реалізується Торгово-промисловою палатою для надання консультаційної та інформаційної підтримки середнім, малим та мікропідприємствам Дніпропетровської, Запорізької, Кіровоградської, Черкаської областей та контрольованої частини Донецької області. Насамперед ці послуги будуть стосуватися підприємств машинобудівної та металообробної, хімічної, переробної, електротехнічної промисловості, готельного бізнесу та громадського харчування.
Зазначимо, що програма «COVID-19 Бізнес-клініки» спільно впроваджується і фінансується Європейським Союзом та урядом Німеччини для надання практичної підтримки бізнесу з різних регіонів України та сфер економіки задля подолання викликаної пандемією кризи. На Дніпропетровщині вона стартує з квітня і до неї будуть залучені органи влади, бізнесові асоціації, профспілки, засоби масової інформації.
Аспекти цієї взаємодії й обговорювались під час зустрічі в облпрофцентрі. Її учасники зазначили важливість підтримки підприємств та їхніх працівників у  непрості часі.
За словами голови Облпрофоб’єднання В.Дубіля, планується залучити до цієї роботи представників галузевих профспілок, що, на думку профспілок, сприятиме пошуку шляхів відновлення виробництва та забезпечення зайнятості працюючих.
Прес-центр Дніпропетровського облпрофоб’єднання

Запись опубликована в рубрике Профком. Добавьте в закладки постоянную ссылку.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *


9 × девять =