РЕЗОЛЮЦІЯ мітингу акції протесту професійних спілок Дніпропетровщини

9 жовтня 2018 р
м. Дніпро
Нинішня акція протесту профспілок проводиться за рішенням Федерації профспілок України в комплексі заходів до Дня єдиних дій профспілок та Міжнародного дня боротьби з бідністю.
Сьогодні ми, представники профспілкових організацій Дніпропетровщини, які налічують майже 500 тисяч працівників, підтримуючи Всеукраїнський солідарний спротив профспілок наступу на права людини праці, рішуче заявляємо органам державної влади свій протест проти незадовільної соціально-економічної ситуації в країні та різкого падіння життєвого рівня трудящих.
Ми обурені низьким рівнем заробітної плати, стрімким її знецінням через зростання цін на все найнеобхідніше та тарифів на житлово-комунальні послуги, які взагалі стали не підйомними для більшості наших сімей. Адже за останні роки для населення вартість природного газу збільшилась в 7 разів, електроенергії – в 5 разів, а опалення взагалі в 11 разів! А зарплата зросла лише в 2,5 рази. І при цьому нам нав’язують чергове підвищення ціни на газ, що призведе до подальшого зубожіння людей.
Подібне стало можливим, насамперед, внаслідок постійних маніпуляцій з цінами на природний газ для населення та бездіяльності антимонопольного комітету та інших державних контролюючих органів, відміни у 2017 році державного регулювання цін на продукти харчування.
І це при тому, що майже дві третини трудящих Дніпропетровщини мають зарплату нижче середньої по області. Зростає й заборгованість її виплати, яка складає понад 142 млн. грн.
Встановлення з 1 січня 2018 року мінімальної заробітної плати у розмірі 3723 грн., на рівні нижчому на 7,2% від фактичного прожиткового мінімуму для працездатних осіб у цінах січня п.р. (4011 грн.), стало кроком назад у забезпеченні гарантованого державою мінімального рівня оплати праці. На сьогодні цей розрив зріс до 11,1% (фактичний прожитковий мінімум для працездатних осіб у цінах серпня ц.р. – 4138 грн.), що знецінило досягнуте підвищення заробітної плати.
От і в проекті Держбюджету на 2019 рік, представленому Кабміном, основні соціальні стандарти все ще значно відстають від європейських норм життя, задекларованих в програмних документах України – Стратегії сталого розвитку «Україна-2020» та Угоді про Асоціацію між Україною та Європейським Союзом.
Як же працюючим вижити в таких умовах?
Як відновлювати свій трудовий потенціал?
Як утримувати сім’ї?
Ми вкрай занепокоєні й тим, що через постійне падіння промислового виробництва продовжують скорочуватись робочі місця в ключових галузях реального сектору економіки і громадського обслуговування, що призводить до зростання безробіття. За останні роки середньооблікова кількість штатних працівників в області зменшилась на 4,6%. Через відсутність гідних пропозицій роботи і зарплат сотні тисяч трудящих вимушені сьогодні шукати кращої долі за кордоном.
Доводиться визнати, що на даному етапі недостатньо виконує свої функції інститут соціального діалогу. Власниками підприємств та роботодавцями масово порушується трудове законодавство, гальмується укладання галузевих та Генеральної угод.
Профспілки Дніпропетровщини заявляють владі та роботодавцям, що продовження такої недалекоглядної політики в сфері зайнятості, умов та оплати праці, недодержання трудового законодавства незабаром може призвести до катастрофічних наслідків.
Виходячи з вищевказаного, ми, учасники мітингу, від імені трудових колективів Дніпропетровщини ВИМАГАЄМО:
від Кабінету Міністрів України, Верховної Ради України, роботодавців:
1. Припинити економію на людині праці, встановити з 1 січня 2019 року мінімальний рівень оплати праці не нижче 7700 гривень, відповідно до норм вітчизняного законодавства та міжнародних конвенцій.
2. Зупинити підвищення цін на природний газ на вимогу МВФ, а також тарифів на електроенергію та житло-комунальні послуги для населення.
Надра і ресурси є власністю українського народу.
3. Конституційні права громадян на якісну і доступну освіту, охорону здоров’я, соціальне забезпечення, а також гарантії працівникам цих сфер мають бути належним чином профінансовані Державним бюджетом України.
4. Стоп – державному рейдерству майна профспілок та наступу на їхні права!
5. Погасити до кінця року заборгованість з виплати заробітної плати і не допускати її виникнення.
6. Верховній Раді забезпечити прийняття законів, спрямованих на відновлення в Україні виробництва, створення нових робочих місць, належного зростання трудових доходів, пенсій, соціальних виплат.
7. Припинити неправомірні дії Міністерства соціальної політики та Пенсійного фонду Укоаїни стосовно призупинення пільгових пенсій для шахтарів.
Від органів виконавчої влади та місцевого самоврядування Дніпропетровщини:
1. Реалізовуючи Стратегію розвитку Дніпропетровщини до 2020 року, забезпечити зростання економіки області, вжити дійових заходів для захисту вітчизняного товаровиробника та на основі цього домогтися збільшення середньої заробітної плати.
2. Враховуючи постійне нестримне зростання цін на споживчі товари і послуги, посилити в межах компетенції контроль за ситуацією на споживчому ринку та ціноутворенням.
3. Забезпечити достатнє фінансування закладів професійно-технічної освіти (ПТНЗ, коледжі, ліцеї, технікуми).
4. Припинити скорочення працівників бюджетної сфери та не допускати погіршення умов оплати їхньої праці.

Закликаємо урядові структури, парламентарів, власників підприємств, роботодавців усвідомити нарешті свою історичну соціальну відповідальність та просту і важливу істину: своє багатство не можна заробляти ціною життя, здоров’я та злиденності працівників!

Запись опубликована в рубрике Профком. Добавьте в закладки постоянную ссылку.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *


+ 6 = девять