Щиро запрошуємо до бібліотеки за ліками для душі

У профспілковій бібліотеці
У вересні, коли межа між літом і осінню чіткішає щодня,
Ловлю себе на думці, що радіти
Минувшині причин не маю я…
Журба до хати зайде. Сяде тихо.
Журба – то ще не значить переляк…
Я про майбутнє вичитаю в книгах,
А зрозуміти все минуле – як?
В.Підпалий
Профспілкова бібліотека пропонує вам, шановні читачі, літературні новинки, які допоможуть пізнати і майбутнє, і минуле, а також піднімуть настрій. Розмаїття авторів та жанрів не залишать місця для журби та осінньої депресії.
«…Книжки і музика – ми й самі не помічаємо, як вони рятують нас кожен день, кожну годину…», — пише Мирослав Дочинець у творі «Різнотрав’я: Гербарій саду». Я почала знайомити вас з новинками саме з цієї книги. Наше життя – це постійне збирання. Від грибів у лісі – до скарбів істини в хащах світового хаосу. Збирання крихіт емоцій і вражень, думок і суджень, тривог і любові, спогадів і сподівань, слів і тиші, мрій і снів. Збирання себе в цілісність. Ми вічні і невтомні збирачі, тому що справжня цілісність життя – прихована.
Мені б дуже хотілося, щоб більшість читачів познайомилися з цим видатним автором, та його книгами, а їх у бібліотеці є кілька. Його книги стають бестселерами не тільки в Україні, але й за кордоном, вони зачіпають за живе, бо кожен в якомусь із героїв впізнає самого себе, або до болю знайому ситуацію. Його називають українським Коельо, але тепер Пауло Коельо називають і іспанським Дочинцем.
В історії нашої України сьомий рік болюча рана – війна! І все частіше з’являються книги по цій тематиці. Одна з них – роман Софії Андрухович «Амадока».
Після тяжкого поранення в ході російсько-української війни на Сході України головний герой роману втрачає пам’ять. Його понівечене обличчя ніхто не може впізнати. Потрапивши до клініки, чоловік не мав жодних документів.
В такому стані повної амнезії та невпізнанності його знаходить жінка, яка вважає його своїм загубленим на війні чоловіком і намагається відродити чи принаймні вибудувати наново його пам’ять. Назва роману відсилає до легендарного озера, яке, за Геродотом, знаходилося на теренах теперішньої України. Озеро Амадока протягом століть відтворювалось картографами, аж поки врешті не зникло без сліду. Авторка роману задається питанням про безслідне (чи не зовсім) зникнення цілих світів культури, на кшталт єврейського світу в Україні Голокосту чи культурного українського життя до винищення української інтелігенції в 1920-ті та 1930-ті роки.
Три частини, три складні теми: АТО, Голокост і Розстріляне Відродження. Багато доль людей, які якимось чином змотані у клубок, хоча існують у різному часі і «просторі». «Амадока» — це великий роман, написаний у жанрі фікшн, який в 2020 році признано «Книжкою року» у номінації «Красне письменство». Фікшн – популярна в англомовних країнах категорія творів різних видів мистецтва, зокрема літератури, кіно, театру та інших, загальною властивістю яких є те. Що вони мають у своїй основі вигадану, а не фактичну історію.
Новий роман Петра Яценка «Магнетизм» – магічна історія про те, як у дивовижний спосіб пов’язані люди й міста: вони притягуються і відштовхуються, можуть з легкістю знищити одних, а другим можуть дати життя… Головна героїня Марія на прізвисько Гайка тікає з окупованого Донецька останнім потягом до Києва і опиняється сама в чужому великому місті. Ще в дитинстві вона відкрила в собі давній хист бачити історії людей, записані на металі, і тепер чує мову будинків і знає їх імена. День за днем перед нею постають нові химерні виклики, але найголовніший із них – чи зможе вона своєю жертвою врятувати рідне місто, серце якого перестало битися?
Українська книга представлена й ще двома цікавими творами – романом Ю.Кирка «Яблуневі квіти» та збіркою оповідань «Селфі в Парижі».
Для дітей бібліотека придбала твори, що вивчають в молодшій школі. Це книги В.Драгунського «Денискові оповідання», М.Зощенко «Льоля та Мінька», В.Мартиненко «Позакласне читання. 3 клас».
Не забули ми й про любителів детективної літератури. Пропонуємо читачам твори вже знайомих авторів: Д.Донцова «Вакантне місце райської пташки», Т.Устинова «Житло по обміну», М.Коннелі «Переступити черту». Д.Б.Коррізі «Дім голосів», Тільє Ф.Шарко «Роман», М.Коннели «Преступники». До речі, Майкл Коннелі – американський письменник, автор детективних романів, у минулому криміналіст. А ось зовсім нові автори серед зірок світового детектива та їх твори: М.Едвардсон «Майже нормальна сім’я», А.Ескенс «Життя, яке ми загубили».
Дуже хотілося б щоб наші читачі познайомилися з Бернаром Вербером. Це талановитий та цікавий автор, один із найкращих представників письменників-фантастів, автор світових бестселерів. По його творах знімають фільми, ставлять спектаклі. В чому ж секрет такої популярності романів Вербера? Вони дозволяють торкнутися таємниці. Легко й невимушено письменник сплітає містику, науку і фантастику в майже невагоме павутиння, потрапивши в яке, читач вже не зможе залишитися байдужим до його творчості. Останні книжки автора, які придбала профспілкова бібліотека, це: «Завтра будуть коти», «З того світу», «Ящик Пандоры».
Кому до душі любовний роман, то вас порадуємо новими книжками цього жанру уже відомих авторів, таких як: Т.Алюшкина з романами «Актриса на головну роль» та «Пустотливі страсті»; Є.Шафак «Три дочки Єви». А серед нових авторів вас порадують вражаючі мелодрами. Одна з них – «Чайна роза» Д.Доннелі. Круто розгортається розповідь про вбивство, помсту та на рідкість нещасливе кохання… Чудовий сюжет! Ця потрясна мелодрама, безумовно, сподобається любителям епічної історичної прози.
Щиро запрошуємо до бібліотеки за ліками для душі. Наша адреса: проспект Конституції, 2-А.
О.Зарицька, завідуюча профспілкової бібліотеки.

Запись опубликована в рубрике Новые поступления, Профком. Добавьте в закладки постоянную ссылку.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *


2 + четыре =