Свято сили нескорених

14 жовтня — День захисника України
День захисників і захисниць Украї́ни (раніше з 2014 до 2020 року День захисника України) — державне свято України, що відзначається 14 жовтня (водночас зі святами Покрови Пресвятої Богородиці та Днем Українського козацтва). З 2015 року є державним святом. Сьогодні ми вітаємо з цим святом людей нескореної долі, героями свята стали є наші працівники – учасники АТО: Громовий А.А., Умурзаков Р. В., Богданович В.О., Петров А.П., Адаменко Г.Є., Сафронов С.Є., Лепеха В.В., Дорошенко В.В., Базаров Р.М., Белянський Д.В., Мироненко І.В., Варавва О.О., Фомічов А.В., Прядка К.В., Іваненко Ю.І., Черненко В.В., Баранник В.В., Олейніченко С. М., Вєтошка А.О., Красношлик А.О., Будніков А.В., Прісницький О.І., Козлов В.В., Чернецький М.В., Старик В.Л., Богінський О.М., Іщенко Є.Л., Стратонов В.М., Козачок А.С., Лисиця І.Ф., Гайдук Г.В., Манукян В.О., Іншин Д. В., Школяр А.В., Сюмак С.С., Сизов Р.О., Козачок М.В., Сизоненко А.С., Кудін П.В., Іванов Д.В., Дмитрієв О.В., Швець Д.С., Плюта Р.Є., Марусин Р.Л., Руденко О.В., Новосельський О.С., Конєв С.В., Толмачов О.В., Макуха Д.М., Рильський Д.В., Перетяка А.В., Шепотинник Б.С., Бубир А.В., Бакуменко І.В., Шевчик С.П.та інші.
Нещодавно з великим святом Днем Незалежності наших героїв вітав Голова Правління АТ «ДНІПРОАЗОТ» С.Л.Сідоров:
— Наше підприємство має чесне, гідне ім’я, в усі часи колектив «ДНІПРОАЗОТу» виявляв патріотизм, разом з Батьківщиною розділяв труднощі, сприймаючи виклики долі Вітчизни як власні, родинні. Щиро вдячний вам за ратний подвиг, за відповідальність та мужність, за чітке сприйняття і розуміння обов’язку справжніх чоловіків, людей, які налаштовані патріотично як у буденній праці, так і на фронті захисту Незалежності. Здоров’я вам, щастя, сімейного благополуччя!
Дійсно, історично так склалося, що ключовим визначенням колективу нашого підприємства, всіх та кожного є слово «відповідальність». Висока відповідальність за безпеку виробництва, за збереження його у надійному стані; відповідальність за працю колег, навчання новачків, передачу досвіду з рук до рук,від серця до серця. Ще більша ступінь відповідальності визначає наших людей у важкі часи: ми маємо славетних героїв Другої світової, Чорнобилю, Афгану, а зараз — АТО. Справжня Незалежність, яку відчуваєш серцем, здобута кров’ю і важким потом. Пам’ятатимемо про це. «ДНІПРОАЗОТ» пам’ятає і цінує: всі роки з початку дій в АТО надавав дієву допомогу військовим формуванням ЗСУ, не припиняє добродійних заходів і зараз. Про це говорять і пишуть учасники АТО, висловлюючи щиру подяку колективу підприємства, Голові Правління АТ «ДНІПРОАЗОТ» за допомогу підрозділам ЗСУ, постійну увагу до потреб військових.
Нагадаємо, що 14 липня 2021 року Верховна Рада України проголосувала за законопроєкт № 2325 Про внесення зміни до статті 73 Кодексу законів про працю України, згідно з яким «День захисника України» перейменовано на «День захисників і захисниць України»[1]. Закон набув чинності 5 серпня 2021 року.
Захист Вітчизни став справою всіх українців, тому День захисника України, який визначено вихідним днем, має стати всенародним святом, таким же значимим як Різдво, Великдень чи День незалежності.
14 жовтня обрали не просто так. Цього дня українці відзначають церковне свято Покрови Пресвятої Богородиці, яке асоціюється з заступництвом та захистом від ворога. Це свято шанували українські козаки — на Покрову вони проводили ради, обирали старшин. Саме Матір Божу козаки вважали своєю небесною заступницею й покровителькою. Образ козака неодноразово постає на сторінках книг та в екранізованих картинах, адже в українській культурі – це звитяжний воїн, озброєний захисник Вітчизни, що боронить віру, гідність та звичаї усього нашого народу. Образ сміливого парубка, котрий захищає честь та волю нашого народу, міцно закарбувався у пам’яті поколінь.
Загалом у Збройних Силах України станом на серпень 2021 року служили 246 160 людей: 193 800 військовослужбовців та 52 360 цивільних працівників. В Операції Об’єднаних сил на Донбасі беруть участь 40 104 особи.
У ЗСУ проходять службу і працюють понад 58 тисяч жінок. З них майже 30 тисяч — військовослужбовиці, понад 900 — старші офіцери. За роки війни на Донбасі статус учасниць бойових дій отримали майже 10 тисяч жінок. Для кожної з них День захисника — професійне свято.
Для порівняння: у 2019 році в ЗСУ було трохи більше за 27 тисяч жінок, у 2018 — майже 25 тисяч, а у 2008 — лише 1800.
Крім того, в Україні є дві жінки, яких відзначили званням генерал: генерал-майор полковник медичної служби Людмила Шугалей та заступниця керівника Департаменту контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері інформаційної безпеки Юлія Лапутіна. У Національній гвардії станом на кінець 2018 року 12,1% посад у підрозділах обіймають жінки. Їх у структурі приблизно 5 тисяч. А загалом у Нацгвардії близько 40 тисяч військовослужбовців.
Славну когорту мільйонів героїв, загиблих у різні часи за соборність та волю України, вже у ХХІ столітті поповнили Герої Небесної Сотні та тисячі наших земляків, які загинули за час неоголошеної війни на сході України.
Наразі у Кам’янському проживає 83 члени сімей загиблих (померлих) учасників антитерористичної операції/операції об’єднаних сил. Починаючи з 2017 року у місті діє програма «Родина Героя»
Дорогі солдати!
Війна, терористичні акти, АТО, загиблі, поранені…Невже хтось колись міг подумати, що у нашій мирній державі на кожному  кроці лунатимуть такі  слова? Невже ми могли уявити, що побачимо війну на власні очі, що кожного дня лякатиме  статистика поранених та загиблих. Цього ніхто не хотів і про це ніхто не мріяв. Проте, факт є фактом. Події, що відбуваються нині на Сході України, змушують  серця українців стискатися від жалю і тривоги.
Але у нас є Ви – наші захисники, наша гордість, які готові віддати життя заради мирного майбутнього нашої України.
Дорогі солдати, звертаємося до Вас  із словами глибокої вдячності. Від щирого  серця  бажаємо Вам міцного здоров’я, терпіння, сильного духу, мужності. Пам’ятайте, ми разом з Вами, уся Україна стала перед Вами на коліна та молиться за Вас.
Ми віримо, що уже зовсім скоро  над нашою Україною буде мирне, чисте небо й наша держава  стане єдиною та  вільною. «Борітеся й поборете!» — так говорив Тарас Шевченко. Отож, перемога буде за нами.
Вам низький уклін і глибока шана! Бережіть себе!

Запись опубликована в рубрике Наша газета, Профком. Добавьте в закладки постоянную ссылку.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *


× 2 = два